Pouťové koláče
Potřebné ingredience
1 kg polohr. mouky, 25 dkg cukr krupice, 25 dkg másla, 2 kostičky droždí, 1/2 lt mléka, 1 čaj. lžička soli, 6 žloutků, trochu muškát. oříšku nastrouhat, citr. kůra, 1 vanil. cukr. Mák, povidla, tvaroh, rum, rozinky, mandle, vanil. cukr, perník na strouhání, používám můj upečený.
Postup přípravy
NÁPLNĚ:
Mák: 0,5 kg mletého, přidáme 25 dkg cukr moučka, přilijeme mléko a mírně povaříme, stačí chvíli, přidáme nastrouhaný perník podle potřeby na zahuštění, dále 2 lžíce povidel a 1 lžíci rumu. Necháme vystydnout.
Tvaroh: 1,5 kg tvarohu (kostky ve staniolu), 25 dkg cukr moučka, 2 vanil. cukry, 1 sladká smetana na šlehání, 6 bílků, 1-2 lžíce rumu.
Povidla: 1,3 kg, 1 vanil. cukr, 3 lžíce rumu, pokud jsou hodně tuhé - kupované, rozřeďte víc, a zase 1 lžíce nastrouhaného perníku na chuť.
Rozinky namočte 1 den předem do rumu.
3 zdobící sáčky a odpovídající trubičky, na mák a povidla hladkou, na tvaroh hvězdičku, pečící papír, vystřihávám kola podle velkého kastrolu, aby byly koláče stejné. Okraje se mažou rozšlehaným vajíčkem a koláče se pečou na 160°C až okraje zezlátnou, hlídejte, aby vám mazání neuteklo na plech.
Před podáváním se pokapají rumem a cukrují rozemletým vanil. cukrem.
DOBROU CHUŤ.
znám malérečky, že mají každý koláč jinak zdobený...
toto je nejrychlejší zdobení...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé